• Met zorg geselecteerd. Speciaal voor jou

  • Binnen 24 uur verstuurd

Wat doet geur met je brein?

maart 15, 2023

Je kent het wel. Je ruikt aan de bladzijdes van een oud boek en je gedachten brengen je terug naar je kindertijd waarin je voor het slapen gaan nog een boek in bed las. Je bent niet de enige!

Anekdotisch gezien heeft bijna iedereen ervaringen opgedaan met een bepaalde geur. Onze hersenen worden doorgaans overspoeld met herinneringen die worden opgeroepen door een bepaalde geur, locatie of emotie.  Wist je dat er zelfs wetenschappelijke studies zijn geweest die dit bevestigen?

Een van de eerste was een studie onder leiding van Dr. Rachel Herz aan de Brown University in 2004. Herz en haar medewerkers ontdekten dat een groep van 5 vrouwen meer hersenactiviteit vertoonde bij het ruiken van een parfum waarmee zij een positieve herinnering associeerden dan bij het ruiken van een parfum dat zij nog nooit eerder hadden geroken. De hersenactiviteit bij het ene parfumflesje was ook groter dan bij het zien van het ander flesje parfum dat zij helemaal niet kenden.

Welke baan leggen geuren af?

Geuren gaan naar de bulbus olfactorius in onze hersenen. Dat is het gebied dat geuren verwerkt. Dit gedeelte staat in directe verbinding met het limbisch systeem en dat is weer het gebied waar zich de amygdala en de hippocampus bevinden. Simpel gezegd zijn dat de hersengebieden die te maken hebben met geheugen en emotie.

De effecten van geur op onze herinneringen en emoties. Zo werkt het

Oké, let op: De amygdala is dus het deel van de hersenen waar emoties reageren op bepaalde stimulans, bijvoorbeeld geur. De hippocampus is de plaats is waar kortetermijnherinneringen zich ontwikkelen tot langetermijnherinneringen.

Deze gedeelde opslag van geur en herinneringen in de hippocampus kan dus verklaren waarom geuren verbonden raken met bepaalde herinneringen en emoties. Zodra je een (bekende) geur van bijvoorbeeld vroeger opnieuw ruikt, kan die geur zijn opgeslagen in de amygdala of in de hippocampus.

Kunnen we geuren toepassen met onze eigen levensstijl?

Ofcourse you can! Geur kan worden verwerkt in onwijs veel van facetten van je dagelijkse routine. Denk bijvoorbeeld aan  het dragen van op essentiële olie op je huid of het aansteken van een geurkaars. Wanneer het met aandacht en intentie wordt uitgevoerd, kan élke handeling een ritueel worden.

Ontdek jouw geur

Meer lezen?

Meer recente berichten:

Gun jezelf een oase van rust

 

Start shoppen
Geurstokjes Geurkaarsen Amberblokjes kopen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang
10% korting op je eerste bestelling


Let op: Je code wordt direct zichtbaar na het invullen van je gegevens.
Kopieer de code of sla het goed op.

Klanten beoordelen ons met een 4,6 / 5 ⭐⭐⭐⭐⭐